Scootmobiel subsidie aanvragen

Wil je graag op een scootmobiel rijden om meer mobiel te zijn, maar ben je niet in staat om eventjes duizenden euro’s uit te geven? In dat geval kun je ook voor een scootmobiel subsidie aanvragen. Wat er mogelijk is en waar je op moet letten leggen we op deze pagina uit.

WMO en PGB

In Nederland is er de Wet Maatschappelijke Ondersteuning en het Persoonsgebonden budget, twee soorten subsidies die wat anders in elkaar zitten. Bij de WMO doorloop je een traject, er zijn ook andere trajecten voor bijvoorbeeld jongeren en personen die langdurige zorg nodig hebben. Via deze regeling kun je ook een scootmobiel subsidie aanvragen, of dit wordt toegewezen en hoe bepaalt de gemeente. Je krijgt binnen dit traject een persoonlijke consulent toegewezen om je te helpen.

PGB is eigenlijk een mogelijke uitkomst van WMO en soortgelijke trajecten. Je komt met een vraag, een Persoonsgebonden Budget kan de oplossing zijn. Dit is een geldbedrag dat je zelf kunt besteden om zorg of hulpmiddelen in te kopen, bijvoorbeeld een scootmobiel. Na toezegging mag je zelf het geldbedrag besteden zoals dit voor jou van toepassing is.

Wat is de kans op een subsidie voor een scootmobiel?

Bij de WMO is het de bedoeling dat mensen in Nederland zo lang mogelijk zelfstandig kunnen leven, daarbij kom je in aanmerking voor diverse hulpmiddelen zoals zorg aan huis. Een gesubsidieerde scootmobiel kan ook een optie zijn, je moet de aanvraag dan wel goed onderbouwen. Bij een PGB kies je zelf, via WMO kan ook een andere oplossing worden aangeboden. Een alternatief voor een scootmobiel met subsidie is deze zelf aanschaffen, eventueel met een lease overeenkomst zodat je in termijnen kunt betalen. Omdat je zelf bepaalt wat en wanneer je koopt gaat dit proces doorgaans een stuk sneller dan via de gemeente. Online kun je alvast de mogelijkheden bekijken.

 

Meer weten of de wetgeving en spelregels van gehandicaptenvoertuig?